Gulrot- og løkbrød
Vel, egentlig rundstykker da. Men om du vil kan du selvsagt lage brød av deigen også, det har jeg selv ikke prøvd enda. Disse rundstykkene er magisk gode! Jeg elsker løk i alle former, og gulrot i brød har også vært en stor favoritt i alle år. Her blander du lettstekt løk og gulrot direkte inn i deigen under elting, og det gir et særdeles smakfullt og saftig resultat. Kjempegode til helgefrokosten! Oppskriften er inspirert av en jeg fant i en av mine favorittkokebøker, "Værsågod spis".
Ingredienser til ca. 15-20 rundstykker, alt etter hvor store du lager dem:
Fremgangsmåte:
Ha bittelitt olje i en stekepanne og fres løk og gulrot noen minutter. Avkjøl det litt.
Rør ut gjæren i lunkent vann og ha det i en bakebolle/kjøkkenmaskin. Tilsett romtemperert gulrot- og løkblanding, salt og sirup, og urter om du bruker det. Bland i halvparten av melet og elt godt. Ha i mer og mer mel til deigen slipper bollen og er fin og myk.
Dekk deigen med et klede eller plastpose og sett den på et lunt sted der den skal heve i 40-60 minutter, gjerne lenger.
Når deigen er ferdighevet, ha den over på et melstrødd bakebord og del den i 20 like store emner, eller gjør som jeg pleier å gjøre, knip av biter av hele deigen mens den ligger i bakebollen og trill dem til boller.
Sett bollene på papirkledde stekeplater og dekk med et klede, nå skal de få lov å etterheve i ca. 20 minutter så de blir enda litt større og luftige.
Sett ovnen på 200 grader. Rundstykkene skal stekes i ca. 20 minutter, kanskje bittelitt lenger avhengig av ovnen din. La dem avkjøles på rist etter stekingen. Kjempegode med Oatly kremost og lotusham (selges på asiatiske matbutikker eller feks. veganermat) på!
Ingredienser til ca. 15-20 rundstykker, alt etter hvor store du lager dem:
- 2 store hakkede løk
- 3 store revne gulrøtter
- 4 dl vann
- Et par ss sirup, gjerne litt sunnere variant som feks. lønnesirup
- 1 pose tørrgjær eller en pk fersk gjær
- 3 ts salt, jeg bruker urtesalt
- Litt urtekrydder som feks. timian, rosmarin, oregano osv om du liker det
- Ca. 15 dl hvetemel, gjerne bruk 2/3 eller halvparten sammalt om du vil ha de grovere
Fremgangsmåte:
Ha bittelitt olje i en stekepanne og fres løk og gulrot noen minutter. Avkjøl det litt.
Rør ut gjæren i lunkent vann og ha det i en bakebolle/kjøkkenmaskin. Tilsett romtemperert gulrot- og løkblanding, salt og sirup, og urter om du bruker det. Bland i halvparten av melet og elt godt. Ha i mer og mer mel til deigen slipper bollen og er fin og myk.
Dekk deigen med et klede eller plastpose og sett den på et lunt sted der den skal heve i 40-60 minutter, gjerne lenger.
Når deigen er ferdighevet, ha den over på et melstrødd bakebord og del den i 20 like store emner, eller gjør som jeg pleier å gjøre, knip av biter av hele deigen mens den ligger i bakebollen og trill dem til boller.
Sett bollene på papirkledde stekeplater og dekk med et klede, nå skal de få lov å etterheve i ca. 20 minutter så de blir enda litt større og luftige.
Sett ovnen på 200 grader. Rundstykkene skal stekes i ca. 20 minutter, kanskje bittelitt lenger avhengig av ovnen din. La dem avkjøles på rist etter stekingen. Kjempegode med Oatly kremost og lotusham (selges på asiatiske matbutikker eller feks. veganermat) på!
Ser veldig godt ut! Dette vil jeg lage! Men må innrømme at jeg ikke helt kjøper at lønnesirup er sunnere.
SvarSlettNja. Mer naturlig kanskje? I sin rene form? Jeg vet ikke. Prøver å følge Forks over knives sine råd og det består bla av et legepanel med ekspertise innenfor plantebasert ernæring. De bruker lønnesirup endel og mener det er sunnere. Bruker ikke store menger uansett. :)
SvarSlett